Portals

Kinderrechtendebat 2018

Op dinsdag 20 november vond het jaarlijkse Kinderrechtendebat plaats in het Haagse stadhuis. Uiteraard was ook Dalton Den Haag weer van de partij. De week ervoor, op dinsdag 13 november, kreeg het team, dat volledig uit brugklassers bestaat, een cursus van Frits Bloemberg van Het Debatbureau. Eerder werd er tijdens de mentoruren al aandacht besteed aan het debatteren en werden deze mondige eerstejaars Daltonezen geselecteerd. Iedere brugklas had twee leerlingen afgevaardigd naar het stadhuis.

 

Afgelopen dinsdag trotseerden maar liefst 13 brugklassers de kou onderweg naar het stadhuis. Eenmaal aangekomen werden we hartelijk ontvangen door medewerkers van het Jongeren Informatie Punt (JIP) en de Kinder- en Jongerenrechtswinkel en kregen we heerlijke verse broodjes voorgeschoteld.
Met enig ontzag voor het imposante ‘IJspaleis’ gingen de brugklassers hun eerste wedstrijd in, maar al snel gooiden zij die schroom van zich af. Dat resulteerde in een spetterend debat, waarbij Dalton uiteindelijk de jury beter wist te overtuigen dan de tegenstander. De eerste winst was binnen! Meteen daarna volgde het tweede debat, deze keer in de Haagse Raadzaal.
De spetterende woordenstrijd zorgde ervoor dat alle toeschouwers aandachtig luisterden. Het was een ware nek-aan-nek race. Helaas trok uiteindelijk de tegenpartij aan het langste eind. Het derde debat werd gelukkig weer met veel overtuiging gewonnen, wat resulteerde in een gedeeltelijke eerste plaats in onze poule. Omdat er maar één team in de poule nummer een kon zijn, moest er nog een keer worden aangetreden tegen het team waar wij zojuist van hadden verloren. Ook ditmaal kwam de tegenstander als winnaar uit de bus.

Het was echter nog niet klaar voor Dalton, want er volgde nog een wedstrijd voor plaats 3 en 4. Aangezien Dalton geroemd werd door de jury en de tegenstander nog tips meekreeg, verwachtte iedereen dat we zouden winnen, riep de jury onze tegenstander uit als winnaar.
Desondanks mogen de Daltonezen met trots terugkijken op hun eigen prestaties, want we zijn uiteindelijk nummer vier van de negen teams geworden! Daar komt bij dat ze nu allemaal experts zijn op het gebied van kinderrechten en een hele dosis debatervaring hebben opgedaan!

 

Julius Geukers (6 vwo)

Begeleider brugklasdebatteam