Portals

5V op culturele reis in Berlijn

Om een indrukwekkende, interessante en gezellige culturele reis te maken hoef je niet per se richting het zuiden te vertrekken. Niet zo heel erg ver ten oosten van Nederland ligt de hippe wereldstad Berlijn.
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en ook één van de populairste bestemmingen voor een stedentrip. De stad telt meer dan drie miljoen inwoners en heeft een indrukwekkende, lange geschiedenis, die haar stempel op deze stad heeft gedrukt. De Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse periode hebben voor een groot deel het gezicht van het huidige Berlijn bepaald.

Het meest in het oog springend is de Berlijnse muur, het restant van het gedeelde Duitsland. “Niet voor te stellen dat je in een stad leeft waar je eigenlijk gegijzeld wordt door de regering ”. Zo waren we getuige meerdere restanten van de DDR, zoals de Stasi-gevangenis, de atoomschuilkelders en East Side Gallery. “Waarom zoenen die twee mannen elkaar?, was de veel gestelde vraag bij de kussende Honecker en Brezjnev.

Hoogtepunt van de week voor velen was de Street art tour die afgesloten werd met een workshop Street art waarbij de creativiteit geen grenzen kende.
Op de vraag “Wat vindt u van mijn kunstwerk?” konden de begeleiders alleen maar vol bewondering “geweldig!” roepen.
Het was een bijzonder geslaagde week waarbij de diversiteit van Berlijn goed naar voren kwam en zowel op leerlingen en docenten een grote indruk gemaakt heeft. Berlijn is zeker een volgend bezoek waard!