Portals
Tweetalig Onderwijs

Een optimale opleiding voor de toekomst

Tweetalig Onderwijs (tto)

Veel leerlingen kiezen uiteindelijk voor een studie in het buitenland. Anderen gaan later bij een internationale onderneming werken. Hoe jouw toekomst er als wereldburger ook uitziet, met tweetalig onderwijs word je er optimaal op voorbereid. Als je van andere talen en culturen houdt en het leuk vindt om les te krijgen in het Engels, dan is tweetalig onderwijs (tto) echt iets voor jou!

Om in aanmerking te komen voor de brugklas tweetalig onderwijs moet je een vwo-advies hebben en eerst een intaketoets maken.
De aanmelding voor deze intaketoets start op 18 januari 2022 en is mogelijk tot 31 januari 2022.
De intaketoets zelf wordt afgenomen op woensdagmiddag 2 februari 2022.

Aanmelden intaketoets
''It might be scary to speak English, but your English will improve so fast that you do not have to worry about that''
Student 4E

Als je tto doet, krijg je in de onderbouw meer dan de helft van je vakken in het Engels. Bovendien leer je al heel snel wat het betekent om met leerlingen buiten Nederland in contact te staan. Je gaat op reis naar Ierland en Slovenië en je legt via de email contact met leerlingen van andere scholen in het buitenland. Ook ga je deelnemen aan een MUN (Model United Nations), een simulatie van een echte vergadering van de VN. Door deze activiteiten  ervaar je hoe het is om in een werkelijk internationale omgeving actief te zijn.

Wie tto doet, behaalt naast een regulier vwo-diploma óók een Junior en Senior tto-certificaat. Bovendien doe je in de vierde klas mee aan het internationaal erkende C1 Advanced Examen (CAE), waarmee je kunt aantonen dat jouw Engels al op een erkend hoog niveau zit.  Na de vierde klas kun je door met het Senior tto-programma. Dat programma is een voorbereiding op het internationaal erkende International Baccalaureate A2 (IB). Het IB-programma bestaat uit extra lessen Engelse taal en literatuur. Daarnaast zijn er  de extra Engelstalige vakken Global Perspectives (een soort maatschappijleer) en Science for Public Understanding (een soort algemene natuurwetenschappen). Met een IB-diploma op zak word je sneller toegelaten op (internationale) universiteiten. Kortom, na zes jaar tto ben jij optimaal voorbereid op een internationale carrière binnen of buiten Nederland.

Kosten

Tweetalig Onderwijs brengt extra kosten met zich mee. De school draagt zelf een deel van die kosten, maar ook de ouders vragen wij een bijdrage.
Zonder deze bijdrage van de ouders is het voor Dalton Den Haag niet mogelijk om het tweetalig onderwijs te kunnen aanbieden.
Wel wil de school voorkomen dat kinderen niet kunnen deelnemen aan deze klassen als ouders dit niet kunnen betalen. Mocht deze situatie zich voordoen, kunt u hierover in de periode van april t/m juni, voorafgaand aan het schooljaar contact opnemen met dhr. du Chatenier, bchatenier@daltondenhaag.nl
(hoofd bedrijfsvoering).

Vanwege het feit dat de meeste activiteiten in de eerste 4 schooljaren plaatsvinden is er voor gekozen de bijdragen in 2 gedeelten te splitsen, zodat de bijdragen meer in overeenstemming zijn met de jaarlijks te maken kosten. De bijdrage in de eerste vier schooljaren is € 625,- en in de laatste twee schooljaren € 300,-. Gemiddeld betalen je ouders dus € 517,-.
Hiervan worden alle extra kosten betaald, zoals extra uren Engels en andere specifieke tto-vakken, zoals Global Studies en het extra jaar Drama, maar ook de inschrijvingen voor tto-examens, de tto-reizen, excursies en projecten.