Portals
Groep 8

Wat zit er in jou?

De VO-besturen van het VO Platform hebben besloten dat er in de oriëntatieperiode (ma 4 jan t/m vr 5 feb) op geen enkele wijze fysieke wervingsactiviteiten plaats mogen vinden.
Het bezoeken van de Open Dagen of andere bezoekjes aan Dalton Den Haag zijn daarom helaas niet mogelijk.

Om ouders en leerlingen toch te informeren heeft Dalton Den Haag op 13 en 14 januari via livestreams online fora georganiseerd.
Zo’n achthonderd kijkers hebben de uitzendingen gevolgd en velen daarvan hebben online vragen gesteld die door een forum tijdens de uitzending werden besproken.
Omdat het technisch zo professioneel verliep, zou het je bijna kunnen ontgaan dat alle onderdelen van de techniek van A tot Z verzorgd werden door onze eigen leerlingen.
We hebben het dan over licht, geluid, camerawerk, videomontage en streamingtechnieken. Echt zo indrukwekkend dat we vooraf dachten: hier moet een soort reportage van gemaakt worden.
En dat is gelukt. In de aftermovie wordt u een blik achter de schermen van de uitgezonden livestreams gegeven.
Een echte aanrader om even te bekijken en om je te verwonderen over waartoe onze leerlingen in staat zijn. Typisch Dalton!

The making of
''Onze school is vrij klein waardoor iedereen elkaar kent en er een veilige sfeer is''

Voor wie / aanbod

Binnenkort neem je afscheid van de basisschool en start je op een nieuwe school. Eh, nieuwe school? Misschien weet je nog helemaal niet welke school je gaat kiezen. Dan moet je de komende tijd aan de slag! Bezoek open dagen, vraag aan oudere buurtkinderen naar hun ervaringen en pluis de websites van de scholen uit. Daar ben je gelukkig al mee bezig.

Dalton, een school voor jou?

Onze school is vrij klein waardoor iedereen elkaar kent en er een veilige sfeer is.
Elke brugklas heeft vier leerling-mentoren aan wie je alles kunt vragen.
Jouw lesrooster is afwisselend vanwege de daltonuren.
Oudere leerlingen van de school begeleiden je bij vakken die je lastig vindt.
We nemen je serieus en je kunt op school carrière maken (in allerlei opzichten, niet alleen omdat je slim bent!).

 

Wil je meer weten? Lees dan verder.

''The aim was to produce students who were industrious, responsible, open-minded, and eager to gain and apply knowledge.''

Helen Parkhurst

Daltononderwijs

Ongeveer een eeuw geleden stichtte Helen Parkhurst een school in het plaatsje Dalton in de Verenigde Staten. Helen Parkhurst vond zelfstandigheid van leerlingen en leren samen werken heel belangrijk op die school. Je moet leerlingen niet alleen laten luisteren, je moet hen verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen en zelf keuzes leren maken, vond zij. Zo ontstond daltononderwijs. In 1925 werd de eerste daltonschool in Nederland gesticht: Dalton Den Haag.

Het grootste verschil met een klassikale school is dat je een deel van de dag zelf mag indelen. Je kiest aan welke taak je wilt werken op een plek die voor jou geschikt is. Je hebt namelijk een lesrooster met ongeveer vijf lessen en één of twee daltonuren per dag. Waar je deze daltonuren doorbrengt, kun je zelf plannen in de digitale agenda. Er wordt dan in dat lokaal of in de nis een plek voor je gereserveerd. Daar kom je ook leerlingen uit andere klassen tegen. De les- en daltonuren duren 60 minuten.

Jij bent tijdens een daltonuur aan zet

Tijdens daltonuren werk je aan taken. Sommige taken duren een paar weken, andere moet je binnen een week afhebben. Op de elektronische leeromgeving (Magister.me) staan per vak werkoverzichten. Daarin kun je vinden wat de taak inhoudt. Als je een taak af hebt, krijg je een antwoordenboek om de taak te controleren. Of de docent stelt een aantal vragen om te controleren of je de taak goed hebt uitgevoerd en de stof hebt begrepen. Als dat zo is, dan wordt die taak afgetekend in magister.me.

De daltonuren maken de dag afwisselend. Jij bent tijdens een daltonuur aan zet en niet de docent. Die heeft daardoor tijd om je te helpen als je vastloopt met een taak. Bovendien zijn leerlingen uit hogere klassen gewend om jongere leerlingen te helpen als de docent het even druk heeft. En als je een bepaald vak moeilijk vindt, kun je wat meer daltonuren bij dat vak inplannen.

Schoolgids Dalton Den Haag

Wil je nog meer over Dalton Den Haag weten? De onderstaande documenten zijn te downloaden en bevatten extra informatie.

Schoolgids 2021-2022 PDF Tijdpad aanmelding Aanmeldingsprocedure Aanmeldformulier buiten regio Instroom 4 HAVO