Portals

Zeilkamp tweede klassen

Leerlingen leren elkaar en hun nieuwe mentor meteen goed kennen

Op 4 september zijn de tweede klassen, behalve 2E, vroeg in de ochtend naar Harlingen vertrokken om vier dagen te gaan zeilen op de Waddenzee.
Het voornaamste doel van dit zeilkamp is, dat leerlingen elkaar en hun nieuwe mentor meteen goed leren kennen. Dat doel wordt o.a. bereikt door intensief met elkaar samen te werken. Dat is nodig tijdens het varen waarbij je voor het hijsen en trimmen van de zeilen samen aan touwen moet trekken, aan lieren moet draaien etc. Dat is heel zwaar werk en zonder goed teamwork is dat onmogelijk.

Behalve de werkzaamheden aan dek runnen de leerlingen de boot ook benedendeks. Dat betekent dat de leerlingen in ploegjes koken, afwassen, schoonmaken en inkopen doen.
Naast al deze bezigheden is er ook ruimte voor muziek, (avond)spelen en voor het verkennen van de Waddeneilanden die we aandoen (dit jaar waren dat Terschelling en Vlieland). Op woensdag zijn we met mooi weer midden op de Waddenzee drooggevallen en dat was een bijzondere ervaring.

De leerlingen hebben veel geleerd en ervaren van het Waddengebied, een prachtig stuk van Nederland met een unieke en dynamische natuur. Niet voor niets staat het Waddengebied op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Behalve bijzondere vogelsoorten en zeehonden, hebben we vanaf een aantal schepen zelfs bruinvissen zien zwemmen.
Donderdag kwamen we, na een regenachtige zeiltocht, met alle acht schepen bij elkaar in de haven van Vlieland om de zeildagen feestelijk af te sluiten in discotheek “De Oude Stoep” die speciaal voor ons was gereserveerd.
Vrijdag zijn we met een forse windkracht 5 à 6 weer teruggeblazen naar de haven van Harlingen en daarna weer veilig met de bus naar Den Haag gebracht.