Portals
DDH wint voorronde Lagerhuis

Op weg naar het Lagerhuis

Het debatteam van Dalton Den Haag heeft afgelopen vrijdag een verdiende overwinning behaald bij de provinciale voorronde van de debatcompetitie ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Dat is al voor de vierde keer in de afgelopen acht jaar.

De dag begon met een drietal debatwedstrijden tegen het Willem de Zwijger College uit Papendrecht, het Gemini College uit Ridderkerk en het Wolfert Dalton uit Rotterdam. De eerste twee wedstrijden werden zeer overtuigend gewonnen (5 tegen 2) door Dalton Den Haag. De jury roemde onder andere het teamwerk (‘alle debaters komen aan het woord, er is variatie in argumenten en debatstijlen en de debaters vullen elkaar aan.’) en de humor (‘naast trias politica bestaat ook trias scholica: docenten, leerlingen én ouders.’). De derde wedstrijd tegen het Wolfert Dalton uit Rotterdam was een gelijk opgaande strijd die uiteindelijk werd verloren door Dalton Den Haag. Dit tot grote verbazing van niet alleen de debaters van Dalton Den Haag, maar ook van de debaters van Wolfert Dalton! Dalton Den Haag had echter voldoende punten gescoord om de halve finale te spelen.

Deze wedstrijd ging slechts over één stelling en dus moest het team met volle kracht dit debat aan gaan tegen de Driestar College uit Gouda. Dalton Den Haag moest de stelling verdedigen ‘De Nederlandse overheid moet zich verre houden van wietteelt.’ Onder andere door aan te geven dat hiermee een verkeerd signaal wordt afgegeven en dat het probleem (te veel softdrugsgebruik) hier niet mee wordt opgelost, sleepte het team de overwinning uit het vuur.

De finale werd gespeeld tegen het Oranje Nassau College uit Zoetermeer. Naast twee stellingen die waren voorbereid, moesten de leerlingen ook aan de slag met een stelling die zij ter plekke te horen kregen: Trump is een zege voor de wereld. Met name deze stelling leverde vuurwerk op. De vorm van het debat (360 graden debat) zorgde ervoor dat de debaters zowel voor- als tegenargumenten naar voren konden brengen. De strategie van het debatteam van Dalton Den Haag heeft zeker bijgedragen aan de overwinning: door te benadrukken dat Trump door zijn uitspraken en acties andere landen ertoe dwingt met elkaar samen te werken en met (andere) oplossingen te komen, kon het team zowel in de beurt vóór de stelling, als in de beurt tegen de stelling, benadrukken dat het beleid van president Trump schadelijk is voor de wereld.

Met de winst in de provinciale voorronde heeft het team zich verzekert van deelname aan de landelijke finales op donderdag 22 maart. Die middag zal er gestreden worden tegen het BC Broekhin uit Swalmen. De weg naar de landelijke finale ligt open!