Portals
Aluin speelt De Odyssee

De Odyssee in zeventig grappige minuten

Op maandag 12 maart speelde toneelgroep Aluin bij ons in de aula de voorstelling De Odyssee. Ook leerlingen van het Hofstad, het Zandvliet, De Populier, het Maerlant, het Rijswijks Lyceum en het Lyceum Ypenburg waren erbij.

De voorstelling sloot aan bij het eindexamenonderwerp van Grieks: de thuisreis van Odysseus, die na tien jaar oorlog voeren in Troje er nog eens tien jaar over doet om weer thuis te komen bij zijn familie. Onderweg komt hij allerlei volkeren, monsters en goden tegen, zoals de Kykloop, de tovenares Kirke en de Sirenen, die hun slachtoffers met hun mooie gezang naar zich toe proberen te lokken om ze vervolgens te verslinden.

De drie acteurs lieten de tien ellendige jaren in zeventig grappige minuten voorbijkomen. Waar de acteur die Odysseus speelde de hele voorstelling ook echt Odysseus bleef, speelden de andere twee acteurs alle andere rollen. Ze gebruikten daarbij reddingsvesten om aan te geven dat ze de makkers van Odysseus waren, voor de rest hadden ze geen attributen, behalve een groot blauw doek dat werd gebruikt als zee. Zelfs zonder attributen en kostuums was het duidelijk wie ze speelden, dat was heel knap!

Het was fijn om de hele reis van Odysseus in chronologische volgorde voorbij te zien komen, dat gaat zeker helpen met het eindexamen. Ook was het leuk om te horen dat de acteurs sommige stukken tekst uit het pensum bijna letterlijk voordroegen.