Portals

Rennen voor een ander

Sponsorloop voor The Big Tree Nursery

Rennen  voor  een  ander
Er zijn in het lang gerekte Gambia een paar geasfalteerde wegen. Daar zijn ze trots op in dit armste land van Afrika. Als je op een van de wegen na 5 kwartier rijden links af slaat en dan over hobbelige zandwegen vol diepe kuilen een paar keer de goede afslag neemt bereik je de gemeenschap Faraba Banta. Als je kalm rijdt bereik je na een heel voorzichtig kwartiertje de nursery die daar sedert 6 jaar staat. Of je welkom bent hoef je je niet af te vragen: je wordt er overstelpt met blijheid en vriendelijkheid. Gambianen zijn misschien wel het vriendelijkste volk ter wereld. Zij zijn “the smiling coast of Africa”.

Twee  voormalige Daltonleraren, Andries Bartels en Jos Sierhuis, hebben er met hun vriend Bob Breuk een schooltje gesticht als bijdrage aan een betere wereld. Uit eigen middelen en door sponsoracties. Twee maal per jaar bezoeken zij volledig op eigen kosten “The Big Tree Nursery” die ontstaan is bij een enorme boom die eeuwen getrotseerd heeft.

Op 11 juni rennen 166 brugklasleerlingen van de Dalton een half uur over de fraai geasfalteerde wandelpaden in de duinen bij sporthal Ockenburgh. Zij doen dat onder het toeziend oog van hun gymleraren die nu voor de vijfde keer op rij de Dalton sponsorrun organiseren. Die sponsorrun moet middelen opbrengen om het voortbestaan van het dappere schooltje in Centraal Gambia veilig te stellen. En dan gaat het niet alleen om de salarissen (onze bevoegde leraren verdienen ongeveer € 60,- per maand) maar ook om het onderhoud, de aanschaf van leermiddelen, de dagelijkse beker pap (onze kinderen zitten nooit met een lege maag in de les), het verfwerk na de regentijd enzovoorts.
Onze brugklasleerlingen hebben zich het nobele doel gesteld om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen door familie, vrienden, buurt- en clubgenoten een bijdrage te vragen voor ieder stempel die zij op hun kaart verzamelen. Dit is een succesvol concept gebleken.

Wij zorgen ervoor dat lady Kira (Engels-Russische dame die onze belangen behartigt naast de andere scholen die zij al had) en ons team bestaande uit de onderwijzers Kaddy (hoofd), Bintou,  Amy, Ramatoulei en Jawoh en Muso (de kokkin) en N’Daye (de conciërge) en nog andere betrokkenen heel goed weten dat de kinderen van de Dalton Den Haag zich uit gesloofd hebben om die kleintjes 6000 kilometer zuidwaarts een goede start in hun leven te geven.