Portals

Inktaap - festival van de Nederlandse literatuur

Het is zo ver … de uitreiking van de Inktaap. Hier hebben we met z’n allen naartoe gewerkt. We hebben ons door de boeken geploegd en lange rapporten geschreven. Met z’n allen naar Rotterdam, onderweg wordt er nog druk gediscussieerd over de boeken. Iedereen heeft zijn favoriet en is bereid daarvoor te vechten.
En dan zie je ze daar, de schrijvers. Zij hebben zo lang gewerkt om hun verhaal, hun pareltje, op papier te krijgen. Het lijkt wel of je ze al heel goed kent door alles wat je met ze hebt beleefd. Het voelt alsof je een oude vriend weer ziet, samen haal je herinneringen op en herbeleef je die tijd.
Toch moet er een winnaar gekozen worden, de harde waarheid. Het hoge woord is eruit, de spanning is eraf. Tegelijkertijd voel ik me schuldig, had ik niet voor dat andere boek moeten kiezen, dat vond ik ook heel goed.
Natuurlijk is hij een terechte winnaar, maar zoals mijn vader altijd zegt: meedoen is belangrijker dan winnen. Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één winnen en toch voelt het alsof je ze beoordeelt op hun leven, op wat zij hebben meegemaakt, een té persoonlijke keuze. Zo’n keuze is toch onmogelijk. Iedereen is toch de winnaar van zijn leven?

Gina Moerman (17), Dalton Den Haag

Yusriyah (6V) verdedigde in het scholierendebat het boek “En we noemen hem” en wint! De jury koos Yusriyah, omdat zij met verve spreekt over alle drie de genomineerde boeken.