Portals
Inktaap 2018

Dé literaire jongerenprijs op het Nederlandse taalgebied

Op een kille regenachtige dinsdag in maart  reisden elf fanatieke leerlingen en twee nóg vuriger leraren naar Rotterdam. Daar werd namelijk de Inktaap uitgereikt, dé literaire jongerenprijs op het Nederlandse taalgebied. De jury bestond uit 900 literatuurverslindende beesten uit het voortgezet onderwijs die de keuze hadden uit drie bizarre boeken. Alvorens deze dag begon had elk jurylid de drie literaire scheppingen gelezen en een favoriet gekozen.

We waren klaar om ondergedompeld te worden in literaire inzichten en om nieuwe kennis te verschaffen. Uiteraard keken we het meeste uit naar de prijsuitreiking. Het was tenslotte nog een verrassing welk boek had gewonnen.

''ik geloof dat ik menigeen een paar traantjes weg heb zien pinken''

Adam Emara

Als eerste stond op ons programma een workshop recensie schrijven, gegeven door een recensent van de Volkskrant. Vervolgens was er een korte pauze waarin iedereen hun boek kon laten signeren. Na de pauze was het tijd voor leerlingen  om te sprankelen in een debat. Dit liet Ose Kievit (6V) zich niet twee keer zeggen, ze sprong vastberaden het podium op en liet de andere debaters met de mond vol tanden achter. Ook het publiek stond volledig achter Ose, hetgeen te merken was aan al het gejuich en de staande ovaties.

Na dit succes was het de beurt van Joaquin van Loon (6V) en Kiki Abels (6V) om de schrijvers een kritische vraag te stellen. De antwoorden van de schrijvers waren verhelderend en iedereen in de zaal maakte aandachtig aantekeningen terwijl onze toppers hun vraag stelden. Je kon in de ogen van de Nederlands docenten zien hoe trots ze waren op hun leerlingen.

Uiteindelijk was het tijd om de winnaar bekend te maken. En wie kan dat beter dan een Daltonees? Adam Emara (6V) kreeg deze eervolle taak. Vol verwachting waren alle ogen op hem gericht. Je hoorde ze denken “Amai, vertel het ons”. Op een meesterlijke wijze riep hij door de microfoon wie de winnaar van de Inktaap 2018 was. Hierna volgde applaus, confetti, vuurwerk en de gelegenheid voor de pers om foto’s te maken.

Als kers op de taart bleek Kiki Abels ook nog eens een prijs te hebben gewonnen. Ze had namelijk op poëtische wijze een situatie in de klas beschreven. Kiki’s poëzie verdiende een inktaap-goodybag. Onze dag kon niet meer stuk.

Miljaar! Wat was het leuk. Ik raad de 6V leerlingen van volgend schooljaar ten zeerste aan om mee te doen met de Inktaap 2019!

 

Verslag: Adam Emara