Portals
Debatteam naar de kwartfinales

Verder na een boeiende en enerverende achtste finale

Het debatteam van Dalton Den Haag is door naar de kwartfinales van Op weg naar het Lagerhuis! In een boeiende en enerverende achtste finale versloeg Dalton Den Haag het debatteam van BC Broekhin uit Roermond.

Laat in de middag moesten de debaters in Duiven aantreden voor hun achtste finale. In de twee weken voorafgaand aan deze ronde, hadden de debaters nog een intensieve training gehad om twee nieuwe stellingen voor te bereiden. En één van die stellingen kwam terug in het eerste debat: het uitdijende diversiteitsbeleid van de overheid heeft nul effect. Dalton Den Haag pleitte tegen de stelling en deden dat met verve. Succesvol bepleitte het team dat er wel degelijk effect was van dat beleid. ‘Alleen al het feit dat we er hier over debatteren, toont aan dat het effect heeft.’

Het een tegen een debat werd gevoerd door Yusriyah en ging over de stelling: het inleveren van privacy is noodzakelijk voor een veiliger samenleving. Hoewel Yusriyah een degelijke opening neerzette waarin (uiteraard) de meest recente aanslagen in Europa aan bod kwamen, moest zij dit punt uiteindelijk toch aan haar tegenstander laten, die op een goede en rustige manier de stelling kon aanvallen.

In het laatste debat vlogen de goede argumenten elkaar om de oren. In het 360 graden debat kwam de stelling ‘Nederland heeft een ‘Wet voltooid leven’ nodig’ aan bod. De jury roemde met name de mooie opvolging van argumenten door de beide teams. ‘De huidige wet is kapot.’ ‘Nee, de mensen gaan kapot.’ ‘Deze wet maakt de families van mensen kapot.’ ‘Integendeel, deze wet geeft families de gelegenheid om op een waardige en respectvolle manier afscheid te nemen van mensen die gaan sterven.’

Het vervolg van Op weg naar het Lagerhuis is op vrijdag 13 april. Dan zal het team, dat nu is terug gebracht tot vijf debaters, weer vol aan de bak moeten om door te stomen naar de volgende ronde, de halve finale. Voor dit moment kunnen ze even genieten van hun overwinning.