Schoolgids
Activiteiten

Wat kan je allemaal doen op de Dalton

Meer dan les alleen

Misschien wil je wel leren programmeren of lijkt het je leuk om eindelijk eens wat te doen met je schrijftalent? Wat denk je van meedoen aan landelijke en internationale debatwedstrijden? Of lid worden van de filmclub en het filmfestival organiseren? Er kan van alles op de Dalton. En als het er niet is, dan richt je het toch zelf op!
op deze pagina zetten we een paar activiteiten in de etalage, zodat je een idee krijgt van wat er zoal mogelijk is.

Filmfestival
Taalreizen
Taaltempel
Stichting DLV
Debatteam
Excellentieprogramma’s
Pre-university
Daltonexchanges
Programmeerclub

''Plotseling raak je verzeild in een Murder Mystery''

Culturele reizen op Dalton Den Haag

Dalton Den Haag is een cultuurprofielschool. Extra aandacht voor kunst en cultuur is dus vanzelfsprekend. Niet alleen voor onze eigen cultuur, maar ook andere culturen.
In de onderbouw loopt je rond in Daltonville (een Frans taaldorp) of op de Sprachbasar.

Plotseling raak je verzeild in een Murder Mystery en zoek je samen met klasgenoten naar oplossing.
In de derdeklas kan je in Lille of Aken jouw spraakkunst samen met klasgenoten in praktijk brengen.

In de bovenbouw staan de culturele reizen op het programma. Afhankelijk van de taal die je hebt gekozen, ga je in 5 vwo naar Rome, Parijs of Berlijn. Zit  je in 4 havo dan ga je via Ieper (B) naar  Engeland. Op locatie zie je het geleerde in de praktijk en verrijk je kennis met nieuwe ervaringen. Niet alleen de talen spelen een rol tijdens de reizen, ook geschiedenis, biologie en CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) vormen een onderdeel van het programma.

Terug naar overzicht
''Het filmteam lijkt mij een goede voorbereiding op de kunstacademie''
Lid filmteam

Het Dalton Film Festival

Elk jaar in juni is het Dalton Den Haag filmfestival. Tijdens het schooljaar maken leerlingen allerlei filmpjes, bijvoorbeeld voor profielwerkstukken of speciaal voor deelname aan het DFF (Dalton Film Festival). De films die door de selectie heen komen worden die avond vertoond en beoordeeld. Inzendingen kunnen in vijf categorieën: 1-minuutfilmpje, Fictie of Non-fictie Live action (max. 10 minuten), muziekclip en animatie. De vijf winnende filmpjes gaan naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren in Lelystad; en groots filmgala. Daar kunnen leerlingen deelnemen aan een enorme diversiteit aan workshops. De winnaars gaan door naar het internationale filmfestival Camera Zizanio in Griekenland.

Kennismakingsworkshop voor startende filmers

Voor geïnteresseerde brugklasleerlingen organiseren we een middag in het Filmhuis in Den Haag. Ze leren daar een storyboard te maken, camera- en geluidstechniek en maken kennis met verschillende filmdisciplines. Voor de opnames zijn er kleding en attributen beschikbaar. Na afloop leren ze het filmmateriaal snel te monteren tot een mooi eindproduct en dat alles onder professionele begeleiding!

Workshops

Tijdens het schooljaar geven professionals uit het vak (soms oud-leerlingen en docenten) workshops. Er is voor elk wat wils: van regie en productie tot cameratechnieken en belichting. Scenario’s schrijven, monteren, produceren en je mag ook zelf aangeven wat je wilt leren.

Camera nodig?

Dalton Den Haag beschikt over een videotheek waar elke leerling gratis verschillende soorten camera’s, statieven, microfoons, stabilisatoren en andere randapparatuur kan lenen voor zijn filmproject. Hiermee is een hoge kwaliteit film voor elke leerling binnen handbereik.
Hulp nodig?
Natuurlijk loop je soms tegen dingen aan als je bezig bent een film te maken. Mail de begeleiders van het DFF als je vastloopt of wat wat hulp kan gebruiken. Een film afmaken is voor iedereen mogelijk en het eindproduct is echt iets om trots op te zijn!

Terug naar overzicht
Taaltempel
Het podium voor elke Daltonees die iets te zeggen heeft.

Taaltempel

Heb je zin om je hart te luchten?
Wil je vertellen wat je op je lever hebt?
Kun je beschrijven waar je oog voor hebt?

Dan is er de TaalTempel. De TaalTempel is een jaarlijkse wedstrijd voor alle leerlingen. Je doet mee door een gedicht, een blog, een rap, een lied, een brief of verhaal in te zenden. Als je het leuk vindt, kun je schrijfworkshops volgen. Een deskundige jury selecteert de mooiste, ontroerendste, schokkendste bijdragen en looft de prijzen uit.

Terug naar overzicht
Activiteiten voor en door de leerling
Stichting DLV

Stichting DLV

Stichting DaltonLeerlingenVereniging organiseert allerlei activiteiten voor de leerlingen. Een greep uit het aanbod: Zwemmen, Onderbouwfeest, Kerstfeest Gala, Filmmarathon, Bandsavond, Attractiepark, Filmfestival, FIFA-toernooi , Open Podium en het slotfeest.
En wat bijzonder is, de leerlingen zijn in the lead. Iedereen heeft een eigen taak. Er zijn leerlingen die de kaartverkoop regelen of de catering verzorgen. Andere leerlingen doen de inkopen of huren de bussen. De leerlingen benaderen zelf dj’s en ehbo’ers en regelen de apparatuur. En natuurlijk is er een promotieteam dat reclame maakt via social media en posters. De DLV heeft daarnaast een eigen technisch team, een fototeam en een filmteam. Tijdens alle activiteiten zijn deze teams actief.

Meer weten?
stichting-dlv.nl

Terug naar overzicht
''Vanaf de brugklas tot en met de zesde klas kun je meedoen met debatteren''
Het debatteam

Debatteren op de Dalton

Op de Dalton kun je al vanaf de brugklas meedoen met debatteren. In mentorlessen oefen je een aantal keer met verschillende debatvormen en in november doet er een brugklasteam mee aan een Haagse debatwedstrijd in het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.

Bij sommige vakken maakt debatteren een onderdeel uit van jouw les, bijvoorbeeld bij Nederlands en maatschappijleer, of als onderdeel van een internationale uitwisseling. Meestal als een manier om bekend te raken met de lesstof en een enkele keer ook voor een cijfer, bijvoorbeeld bij Nederlands. Daarnaast worden er regelmatig debatbijeenkomsten georganiseerd rondom verkiezingstijd.

Het debatteam neemt een aparte plaats in op de Dalton. In oktober worden er selecties gehouden waar zo’n 60 tot 80 leerlingen uit alle klassen aan mee kunnen doen. Daaruit wordt een team van 10 tot 12 leerlingen geselecteerd dat iedere week gaat trainen om mee te doen aan de provinciale voorronde van ‘Op weg naar het Lagerhuis’. Dit is een landelijke debatcompetitie tussen debatteams van middelbare scholen. In de voorbereiding op die provinciale voorrondes, speelt het team verschillende oefenwedstrijden tegen andere Haagse en Daltonscholen.

Terug naar overzicht
''Maak kennis met het onderzoeksgebied van een vervolgopleiding''
Mickey Kuipers - coördinator Pre-University

Excellentieprogramma’s: CAMBRIDGE, DELF, GOETHE & PRE-UNIVERSITY


CAMBRIDGE

Ook voor niet-tto leerlingen is er de mogelijkheid tot het behalen van een Cambridge Certificaat, op FCE of CAE niveau. Met dit diploma is de toegang tot het hoger onderwijs in de Commonwealth en de VS gemakkelijker.
Het programma wordt aangeboden aan de leerlingen van 4 havo en 5 vwo.
Naast het CAE- aanbod biedt Dalton Den Haag ook voor de talen Frans en Duits een verdiepingsprogramma aan.

 

DELF

DELF staat voor ‘Diplôme d’études en langue française’. Het is een internationaal bekend en erkend diploma, vergelijkbaar met het Cambridge examen voor de Engelse taal. Het toetst het taalniveau Frans op 3 van de 4 niveaus DELF aan volgens een erkende standaard. Het betreft hier het niveau A2, B1 en B2 in respectievelijk het derde, vierde en vijfde leerjaar. Eenmaal gehaald, blijft het diploma een leven lang geldig. Leerlingen in het derde leerjaar kunnen zich aanmelden en worden in tien cursuslessen voldoende voorbereid om het examen te kunnen maken.

 

GOETHE

Het Goethe-Zertifikat ‘Fit in Deutsch’ is een mooi bewijs om te laten zien dat uw kind de Duitse taal op A2-niveau beheerst.
Ook Goethe is een internationaal erkend diploma. Leerlingen in het derde jaar kunnen zich hier voor aanmelden. In het voorjaar vindt het examen plaats.

Pre-University Classes, iets voor jou?

Zit je in 5 of 6 vwo, kan je het schoolprogramma goed aan, zijn je cijfers bovengemiddelde en ben je gemotiveerd, dan zijn de Pre-Classes iets voor jou. Verschillende opleidingen van de Universiteit Leiden verzorgen gedurende acht middagen het programma. Tijdens de Pre Classes maak je kennis met een onderzoeksgebied van een opleiding naar keuze. Je kunt een kijkje nemen bij een opleiding die je misschien wel wilt gaan studeren, maar je kunt je ook verdiepen in een onderwerp waar je nog niets van af weet, zoals Russisch of Sterrenkunde.

Welke opleidingen doen mee?

De volgende opleidingen van de Universiteit Leiden verzorgen een University Class: Archeologie, Bio-Farmaceutische Wetenschappen, Design, Duitse taal en cultuur, Filosofie,Informatica, Life Science&Technologie, Menselijke aanraking, technologie en onderzoek, Midden-Oosten studies, Molecular Science en Technologie, Natuurkunde, Political American History, Psychologie, Recht, Retorica en Democratie, Rechtsgeleerdheid, Religiewetenschappen, Russische studies, Sterrenkunde, Taalwetenschap en Wiskunde.

Pre-University College programma, iets voor jou?

Zit je in 4 vwo, zijn jouw gemiddelde cijfers hoger dan een 8 en heb jij het idee dat je wel méér aan zou kunnen dan de school je biedt. Stel jij altijd kritische vragen aan de leraar of wil jij meer weten dan in het boek staat, dan is het PRE College programma misschien wat voor jou.

Pre-University college

Het PRE is een tweejarig programma waarbij je iedere maandagmiddag naar Leiden komt om college te volgen. Het programma is breed opgezet, zodat je kennis kunt maken met verschillende disciplines bij diverse faculteiten. Het programma bestaat uit vijf onderwijsblokken, die allemaal anders van opzet zijn. In het eerste blok maak je kennis met wetenschapsfilosofie: wat is kennis en hoe kom je er aan? Maar in het tweede blok maak je een keuze voor een onderwerp en ga je zelf aan de slag.
Interesse? Mail Pre-University coördinator Mw. M. Kuipers mkuipers@daltondenhaag.nl

''Een onvergetelijke ervaring''
Frank van Beek

Exchanges

Een verblijf in een vreemd land, in een vreemd gezin, met een vreemde taal en vreemde gewoonten. Op de Dalton vinden we het belangrijk dat leerlingen internationale ervaringen opdoen en in aanraking komen met andere culturen. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via uitwisselingen of een online samenwerkingsprogramma.
Tijdens het schooljaar krijgt de Dalton veelvuldig bezoek van delegaties van buitenlandse scholen uit Japan, Rusland, Finland, Kroatië. Steevast verzorgen onze leerlingen tijdens zo’n bezoek een rondleiding door school waarin ze – in het Engels- vertellen over de school en daltononderwijs. Maar we doen meer.
In de brugklas leggen álle leerlingen contact met leerlingen in Spanje, Italië, Frankrijk, Polen, Duitsland of Slovenië. Tijdens dit e-mailproject schrijven alle leerlingen vijf brieven aan hun partner in het buitenland over zichzelf, hun hobby’s, hun huis, hun school etc. Uiteraard ontvangen zij ook brieven terug.
In de tweede klas wordt het e-mailproject voortgezet. Daarnaast kunnen …. (aantal) leerlingen naar Italië. In het derde leerjaar mogen leerlingen naar Slovenië of Spanje. Elk jaar gaan er zo’n 50 leerlingen een week naar een gezin in het buitenland en later dat jaar ontvangen zij hun partner een week in hun eigen huis. Zo zijn leerlingen om beurten gast en gastheer of gastvrouw.

Contactpersonen voor internationalisering zijn dhr. J. Vreeburg en dhr. F. van Beek

Terug naar overzicht
''Er is niks zo fijn om een ingewikkeld probleem zelf op te lossen!''
Marcel Vlastuin - docent natuurkunde

Dalton Programmeerclub

Wil je de beste programmeur van Nederland worden? Heb jij de capaciteiten om bij de programmeerelite van Nederland te horen? Op de Dalton heb je de mogelijkheid om in de programmeerclub op een serieuze en leuke manier te leren coderen. Dat is dé manier om kennis te maken met alle aspecten van de informatica.

In de programmeerclub zitten leerlingen uit alle klassen. Elke vrijdagmiddag gaan ze samen aan de slag met begeleiding van een docent. Programmeren is meer dan coderen. Je kunt bijvoorbeeld leren om spelletjes te maken.

De programmeerclub doet ook mee aan de Nederlandse Informatica Olympiade, de belangrijkste Nederlandse wedstrijd voor leerlingen. Je moet dan problemen oplossen met de talen C en C++. De programmeertaal Python wordt ook veel gebruikt. Een garantie voor een goede basis als je in de toekomst een informaticaopleiding overweegt.

Meer informatie over programmeren kun je krijgen bij de docenten André Oordijk en Marcel Vlastuin.

Terug naar overzicht